căutare personalizată
Postari recente
Arhiva
Musetel:
  • Stiati ca...
  • Recete pentru ten
  • Recete pentru sanatate
  • Recete culinare
  • Galeria Foto
  • Galeria Video
  • Dieta Ta
  • Bani cu AdSense
  • Powered by

    Blogger Templates

    BLOGGER

     

     

          
      joi, 16 aprilie 2009  
     
     
    Musetel (Matricaria chamomilla)

    Denumirea plantei: Musetel (Matricaria chamomilla).

    Denumiri populare: mamorita, marariul ciinelui, matricea, moruna, mositel, musatea, musetel de cimp, ochiul boului, poala sfintei Marii, roman, romanita, romasca, romanit.


    Perioada de vegetatie: mai-august. Se culege cind "petalele" musetelului sint in pozietie orizontala, in aceasta perioada planta contine maximul de elementele curative. Se culeg doar florile in saci de hirtie sau stofa, se transporta cit mai curind posibil pentru a fi uscate. Se usuca imprastiate la loc uscat, la umbra, bine aerisit si cald (max 45%). Pentru bai se taie impreuna cu tulpina, lungimea max 5 cm, se usuca in legaturele legate de sus in conditiile mentionate mai sus. Daca nu aveti posibilitate sa culegeti musetelul, il puteti procura in farmacii sau in ierboristerii. Calitatea musetelului e usor de determinat cu ochiul liber. Daca nu a fost uscat indeajuns florile isi pierd culoare, nunate inchisa spre brun, putrezesc iar daca au fost uscat la temperaturi prea mari florile se fariminteaza. Are un miros puternic, aromat. Are un gust amar si picant. Florile de musetel contin ulei volatil (0,1%-0,8%) care contine hamazulen, kadin; flavonoid, acid nicotinic, acid ascorbic, acid salicilic, colinei, carotin, substanţe proteice, s.a.


    Musetelul este cunoscut ca:
    - antiinflamator,
    - hemostatic,
    - antiseptic,
    - analgezic,
    - antihistaminic,
    - un slab astringent,
    - calmant,
    - sedativ,
    - anticonvulsiv,
    - anti-diareic.


    Musetelul contine ulei volatil (ulei de efir) care are efect dezinfectant, reduce balonarea, calmeaza spasmele muschilor stomacului provocate de gastritele si colitele insotite de colici, diminuează inflamaţia, normalizeaza funcţia tractului gastro-intestinal, acţionează asupra sistemului nervos central. De aceia infuziile de romanita sint atit de practicate in popor. In cosmetologie este utilizat pentru a reda parului nunate deschise parului, tenul capata un aspect sanatos si proaspat. Des sint practicate inhalatiile cu aburii de musetel in cazul gripelor, infectiilor respratorii, bronsitelor, s.a. Baile sint recomandate in cazul ranilor, alergiilor pe piele, reumatism, transpiratiei excesive a picioarelor. Coprese calde se aplica pe locurile dureroase, rani, durerile articulatiilor, s.a. Cu infuzia de musetel se clateste gura in cazul inflamatiilor gingiilor, stomatite, angina.



    Nota: Efectul musetelului se intensifica in combinatie cu flori de Calendula si de Coada Soarecelui.

    Etichete:

    posted by Diana Chicu-Jornea @ 05:46  
    0 Comments:

    Trimiteți un comentariu

    << Home
     
     
     

     

    Free money making opportunity